Treceți la conținutul principal

Capodopere cinematografice: Parfumul: Povestea unei crime


Titlu original: PERFUME: THE STORY OF A MURDERER


An: 2006
Actori: Dustin Hoffman, Alan Rickman, Ben Whishaw



 


Patrick Suskind a dat literaturii un roman care a marcat atât literatura, prin felul în care a atins în profunzime simturile cititorilor sai, cât si vânzarile de carte care au atins cote record.

Un asemenea roman nu putea sa nu trezeasca interes printre cineasti, dar, surprinzator, a fost nevoie sa treaca 19 ani înainte ca cineva sa îndrazneasca sa intre într-un asemenea proiect si un asemenea univers. Asa a aparut, în 2006, Parfumul: Povestea unei crime.

Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) s-a nascut în 1744. Copil orfan, bolnavicios, el nu reuseste sa supravietuiasca decât prin unicul sau har: mirosul. Grenouille nu are alta pasiune decât pe cea a mirosurilor si fiecare secunda a vietii sale este calauzita de acest simt al sau hiperdezvoltat. Ducând o viata mizerabila, tânarul reuseste sa se angajeze ca ucenic la un mare mester parfumeur al Parisului, Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman). El descopera astfel tehnicile si secretele de fabricare a parfumurilor, tehnici care îi duc talentul pe culmi nebanuite. Dupa ce creeaza câteva capodopere olfactive, Grenouille devine obsedat de obtinerea mireasmei ideale, un parfum care sa seduca instantaneu orice om care i-ar intra în raza de actiune. În cautarea ingredientelor potrivite, Grenouille este irezistibil atras de parfumul natural al tinerelor si virginalelor parizience pentru a caror mireasma el nu va ezita sa ucida...
Situat în Franta secolului XVIII, romanul povesteste viata lui Jean-Baptiste Grenouille, un om aparte dotat cu acest simt olfactiv iesit din comun, si visul lui supraomenesc care îl împinge sa comita cele mai abominabile atrocitati.
Desi producatorul Bernd Eichinger l-a contactat pe romancier înca de la aparitia romanului pentru a obtine drepturile de ecranizare a acestei istorii unice, bogate si complexe, dar Patrick Suskind a refuzat foarte mult timp sa cedeze drepturile de autor, cu o reticenta care a devenit legendara. El a acceptat abia 15 ani mai târziu sa îl lase pe Bernd Eichinger sa se ocupe de acest proiect.
Si abia atunci a început adevarata lupta pentru realizarea filmului. Proiectul a trecut prin numeroase mâini pentru ca Patrick Suskind nu voia sa vânda drepturile decât în conditiile în care Stanley Kubrick l-ar fi regizat. Stanley Kubrick, Martin Scorsese si Milos Forman au fost rând pe rând abordati pentru a li se propune ecranizarea, dar toti trei au refuzat motivând ca adaptarea nu este realizabila. Apoi Tim Burton si Ridley Scott au dorit sa achizitioneze drepturile, dar compania Constantin Films a fost mai rapida decât ei, iar, într-un final, adaptarea romanului a fost încredintata astfel lui Tom Tykwer.
A urmat cautarea actorului care trebuia sa-l interpreteze pe monstruosul Jean-Baptiste Grenouille, o cautare extreme de dificila cu toate ca, initial, când proiectul înca nu avea regizor, actori ca Johnny Depp sau Orlando Bloom ar fi fost interesati sa îl joace. Finalmente, producatorii s-au hotarât sa-i înmâneze aceasta dificila responsabilitate tânarului actor englez Ben Whishaw., aflat la primul rol principal.
Distributia a fost completata cu marii maestri Dustin Hoffman, interpretul parfumeurului Baldini, si Alan Rickman, acesta din urma acceptând sa-l încarneze pe negustorul din Grasse, Antoine Richis, un personaj complementar lui Grenouillel.
Logistica necesara filmarilor a fost considerabila. Prima zi de filmare a avut loc la sfârsitul lui iunie 2005, în Provence, unde s-a filmat recolta lavandei, iar restul filmarilor s-au derulat între 12 iulie si 16 octombrie 2005, în studiourile de la Munchen, în Barcelona, Figueras si Gerona, cu o echipa impresionanta de 520 de tehnicieni, 67 de actori si cu o suta de decoruri si 5200 de figuranti.
Asa cum era de asteptat, principala dificultate a constituit-o transpunera vizuala a universului olfactiv si a geniului lui Jean-Baptiste Grenouille în acest domeniu. O încercare reusita, pentru ca filmul induce spectatorilor trairi aproape la fel de reale cu cele simtite la inspirarea unui parfum.

Comentarii

  1. [...] pe care l-am vizionat intr-un tren)… o buna prezentare a filmului o puteti citi aici sau aici …pe mine m-a [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

2025 - nominalizarile la Premiile Gopo

  video: Filmele nominalizate la categoria Cel mai bun lungmetraj Lista completă a nominalizărilor: CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ   ALICE ON & OFF producător: Irina Malcea-Candea | Luna Film ANUL NOU CARE N-A FOST producător: Bogdan Mureșanu | Kinotopia   MOROMEȚII 3 producători: Oana Bujgoi Giurgiu, Tudor Giurgiu | Libra Films NASTY producători: Tudor Giurgiu, Cosmin Hodor, Hanka Kastelicová | Libra Films, HBO Max SĂPTĂMÂNA MARE producător: Anca Puiu | Mandragora   TREI KILOMETRI PÂNĂ LA CAPĂTUL LUMII producător: Miruna Berescu | Asociația FAMART CEA MAI BUNĂ REGIE   Isabela Tent Alice On & Off Bogdan Mureșanu Anul Nou care n-a fost Stere Gulea Moromeții 3   Andrei Cohn Săptămâna Mare Emanuel Pârvu Trei kilometri până la capătul lumii CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL   Adrian Văncică pentru rolul Gelu din filmul Anul Nou care n-a fost Yann Verburgh pentru rolul Sami din filmul Captura Emanuel Pârvu pentru rolul Dragoș Binder din filmul Fami...

Filmul „Ion”, după Liviu Rebreanu (4 surse video + PDF)

  VEZI ROMANUL ÎN FORMAT PDF (DISPONIBIL GRATUIT ÎN BIBLIOTECA WANSAIT) filmul ION, integral pe Youtube (vezi în partea de jos a paginii alte surse disponibile) vezi filme gratuite pe TV5 online Ion Blestemul Pământului, Blestemul Iubirii regizat de Mircea Mureșan este un film românesc din 1980, bazat și el pe romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Acțiunea se petrece într-un sat din Transilvania, la începutul secolului al XX-lea. Ion este un băiat sărac, dar harnic, care se îndrăgostește de frumoasa Florica, fiica unui moșier bogat. Deși sunt foarte diferiți din punct de vedere social, cei doi se îndrăgostesc și hotărăsc să se căsătorească. În ciuda obstacolelor sociale și a împotrivirii familiei, Ion și Florica reușesc să se căsătorească. Totuși, după un timp, viața lor este afectată de problemele legate de moștenire și de lupta pentru pământ. Ion este nevoit să ia decizii dificile și să se confrunte cu o serie de situații dramatice, iar acestea îi schimbă caracterul și îl transf...

Restul e tacere (foto+synopsis)

Bucuresti, 1911. Nori de praf si parfumuri frantuzesti, vrajitorii si telefon, copii desculti si toalete elegante pe bulevard, miros de cîrnati si batai cu flori la sosea, sclavagism si sindicate, noroi si tocuri înalte. Si peste toate acestea, un nou templu al pacatului: Cinematograful... Majoritatea oamenilor "subtiri" nu dau doi bani pe viitorul acestei curiozitati tehnice. Cîtiva însa pariaza cu viata lor. Ei sînt adevaratii jucatori... GRIGORE URSACHE (Brezeanu, în realitate) e un "enfant prodige" de 20 ani, rasfatat, arogant si complexat, in acelasi timp, de personalitatea si succesul public al parintelui sau - vedeta comica a Teatrului National. Grig devine autor de film într-un moment în care notiunea de "film" abia incepe sa se defineasca. LEON NEGRESCU (Popescu, în realitate) pozeaza în senior feudal, vizitat de deliruri mesianice, construindu-si reputatia unui Mecena ticnit. Omul crede cu încapatînare în misiunea sa divina de Protector al Cultur...

Dulcea Sauna a Mortii

film integral subtitrat în engleză  Videoclip restricționat în funcție de vârstă (la solicitarea persoanei care l-a încărcat) Drama REGIA: Andrei Blaier SCENARIUL: Petre Salcudeanu CAST: Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Irina Movila, Florin Zamfirescu, Eugenia Serban PRODUCATOR: MediaPro Pictures ANUL LANSARII: 2004 Un puscarias celebru, Paraschiv, zis “Lama” (Gheorghe Dinica), cu 28 de ani de detentie la activ, dar si agent acoperit sub regimul comunist, primeste o noua “sarcina”, de la vechi “prieteni” care il au la mana. El trebuie sa accepte sa fie din nou inchis, pentru ca cel pe care trebuie sa il omoare, tanarul “Litera” (Florian Ghimpu), se afla in puscarie. “Lama” isi da seama ca “Litera” trebuie sa moara pentru ca poate depune marturie impotriva unor oameni “sus-pusi”, pe care, intamplator, in zilele Revolutiei, impreuna cu prietena lui (Dana Rogoz), i-a vazut mutand dintr-un sediu “conspirativ” uriase sume de bani in valuta. Intre cei doi puscariasi se leaga insa o priet...

Goana dupa aur / film integral

Nea Charlie Chaplin, în filmul care i-a adus cea mai mare glorie. Vagabondul sau devine explorator prins de febra aurului, iar comunitatile brutale si rudimentare ale cautatorilor din California erau extrem de comice în 1925.