Treceți la conținutul principal

Cele mai noi: Drama - filme bune

Restul e tacere (foto+synopsis)


Bucuresti, 1911.

Nori de praf si parfumuri frantuzesti, vrajitorii si telefon, copii desculti si toalete elegante pe bulevard, miros de cîrnati si batai cu flori la sosea, sclavagism si sindicate, noroi si tocuri înalte. Si peste toate acestea, un nou templu al pacatului:

Cinematograful...

Majoritatea oamenilor "subtiri" nu dau doi bani pe viitorul acestei curiozitati tehnice. Cîtiva însa pariaza cu viata lor. Ei sînt adevaratii jucatori...
GRIGORE URSACHE (Brezeanu, în realitate) e un "enfant prodige" de 20 ani, rasfatat, arogant si complexat, in acelasi timp, de personalitatea si succesul public al parintelui sau - vedeta comica a Teatrului National. Grig devine autor de film într-un moment în care notiunea de "film" abia incepe sa se defineasca.

LEON NEGRESCU (Popescu, în realitate) pozeaza în senior feudal, vizitat de deliruri mesianice, construindu-si reputatia unui Mecena ticnit. Omul crede cu încapatînare în misiunea sa divina de Protector al Culturii Românesti. Cam mult misticism pentru un producator de film!

Talentul lui GRIG si banii lui LEON vor crea o productie cinematografica, primul film de lung-metraj din România: o reconstituire gigantica a Razboiului de Independenta din 1877. Douasprezece bobine (o lungime nemaiauzita în epoca) apte sa umileasca cele mai ambitioase productii europene sau americane ale timpului...

Dar chiar si în zorii istoriei cinematografului, drumul spre sala de cinema e plin de obstacole. Exista forte adverse, pandind in umbra. Care ar fi acestea?

GAUMONT, PATHÉ... Marile companii europene. Capitalul strain - si, ca si cum lucrurile n-ar fi destul de complicate, o FEMEIE.

Tînara, ambitioasa, inconstanta, fascinanta si rapace ca si secolul care începe.

E o poveste in parte adevarata. "INDEPENDENTA ROMÂNIEI" a fost efectiv primul lung-metraj din istoria cinematografiei românesti. El exista si astazi în Arhiva Nationala de Filme si poate fi gasit in format DVD.

"RESTUL E TACERE" se vrea un film baroc si vital, emotionant si burlesc, ce încruciseaza numeroase destine, amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama într-o larga desfasurare simfonica: iata o fresca despre un timp si un spatiu în care progresul si influentele occidentale castiga teren in lupta cu mostenirea Orientului, în timp ce românii se îmbata constiincios, muind mititeii în sampanie.

In centrul acestui tablou, doi protagonisti: GRIG si LEON, cu bizara lor relatie de dragoste/ura.
Cu nebunia lor nediagnosticata, dar împartasita.
Cu obsesivele lor visuri de glorie.
Cu tradarile lor succesive.
Cu clipa lor de zbor sublim si cu prabusirea finala.

Este o poveste despre cucerirea (sau pierderea) independentei: cea istorica, cea financiara si chiar cea familiala. In timp ce, dupa secole de dominatie otomana, o tara îsi sarbatoreste libertatea într-o euforie aproape indecenta, Grig si Leon îsi duc fiecare propriul "razboi de independenta".
Leon împotriva companiei "Gaumonde".
Grig împotriva autoritatii paterne.

Mai mult decît orice, este o poveste despre straniul concubinaj între Arta si Bani, despre confuzia tragica ce planeaza peste aceasta fragila alianta. Despre Michelangelii si Papii din toate timpurile.

Artistul si Finantatorul se ucid unul pe altul de-a lungul întregii istorii a omenirii. Dar peste aceste doua cadavre devorate de viermi, peste acest peisaj morbid, OPERA troneaza în toata splendoarea ei, cu un surîs patat de sînge pe buze.

Si totusi: daca aceasta alegorie despre conditia artistului va deveni perceptibila în film, aceasta nu se va întîmpla decît sub forma unei emotii obscure, un frison, un mister, ceva inexprimabil, aproape de ceea ce numim "magia cinematografului".

Caci cinematograful, la momentul povestirii noastre, este cu adevarat magic! Sîntem în 1911. De-abia am depasit acel prim moment de panica, provocat de celebra locomotiva ce ameninta sa se prabuseasca peste public. Exista vrajitori: ei capteaza imagini si le fac sa miste pe pereti.

La celalalt capat al lumii, un anume Griffith îsi marturiseste rusinea de a-si cîstiga traiul cu o distractie de bîlci. "A 7-a Arta" urmeaza de-abia sa fie inventata. Dar publicul e deja asezat pe scaune, în întuneric...

Ia te uita! Misca!...



video: Cel mai scump film românesc

Comentarii

  1. [...] pageTracker._trackPageview(); st_ro_start(12005, "", "", ""); Jul 03 Restul e tacere (foto+synopsis) Filed Under (nicuilie.eu) by hrnicu on 03-07-2009 Bucuresti, [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Dulcea Sauna a Mortii

film integral subtitrat în engleză  Videoclip restricționat în funcție de vârstă (la solicitarea persoanei care l-a încărcat) Drama REGIA: Andrei Blaier SCENARIUL: Petre Salcudeanu CAST: Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Irina Movila, Florin Zamfirescu, Eugenia Serban PRODUCATOR: MediaPro Pictures ANUL LANSARII: 2004 Un puscarias celebru, Paraschiv, zis “Lama” (Gheorghe Dinica), cu 28 de ani de detentie la activ, dar si agent acoperit sub regimul comunist, primeste o noua “sarcina”, de la vechi “prieteni” care il au la mana. El trebuie sa accepte sa fie din nou inchis, pentru ca cel pe care trebuie sa il omoare, tanarul “Litera” (Florian Ghimpu), se afla in puscarie. “Lama” isi da seama ca “Litera” trebuie sa moara pentru ca poate depune marturie impotriva unor oameni “sus-pusi”, pe care, intamplator, in zilele Revolutiei, impreuna cu prietena lui (Dana Rogoz), i-a vazut mutand dintr-un sediu “conspirativ” uriase sume de bani in valuta. Intre cei doi puscariasi se leaga insa o prietenie

Filmul „Ion”, după Liviu Rebreanu (4 surse video + PDF)

  VEZI ROMANUL ÎN FORMAT PDF (DISPONIBIL GRATUIT ÎN BIBLIOTECA WANSAIT) filmul ION, integral pe Youtube (vezi în partea de jos a paginii alte surse disponibile) vezi filme gratuite pe TV5 online Ion Blestemul Pământului, Blestemul Iubirii regizat de Mircea Mureșan este un film românesc din 1980, bazat și el pe romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Acțiunea se petrece într-un sat din Transilvania, la începutul secolului al XX-lea. Ion este un băiat sărac, dar harnic, care se îndrăgostește de frumoasa Florica, fiica unui moșier bogat. Deși sunt foarte diferiți din punct de vedere social, cei doi se îndrăgostesc și hotărăsc să se căsătorească. În ciuda obstacolelor sociale și a împotrivirii familiei, Ion și Florica reușesc să se căsătorească. Totuși, după un timp, viața lor este afectată de problemele legate de moștenire și de lupta pentru pământ. Ion este nevoit să ia decizii dificile și să se confrunte cu o serie de situații dramatice, iar acestea îi schimbă caracterul și îl transformă

Cele mai bune filme românești: 4, 3, 2

4 luni, 3 săptămîni și 2 zile 1h 54m Disponibil pe NETFLIX  https://www.netflix.com/title/70071602 Otilia si Gabita sunt prietene si împart o camera de camin într-un oras din România ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriaza o camera de hotel, pentru ca ea si Gabita sa se poata întâlni cu domnul Bebe. Gabita este însarcinata, sarcina,  foarte avansata, iar avortul – ilegal. Filmul este prima parte din trilogia “Amintiri din epoca de aur – o istorie subiectiva a comunismului în România spusa prin intermediul legendelor urbane”. 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, al lui Cristian Mungiu, rămâne unul dintre cele mai bune filme românești (probabil cel mai bun). Vă prezentăm interviul realizat de media franceză după premiera filmului și după câștigarea marelui premiu de la Cannes. sursă: Mediateca INA (fr). Materialul video este titrat în engleză și franceză. https://fresques.ina.fr/europe-des-cultures-en/carte Participă la interviu: Anamaria Marincă și Cristian Mungiu video:

Vechi filme românești: Patima

Film romanesc din 1975, unul dintre putinele in care marea „actrita de suport”, Draga Olteanu Matei, este protagonista. Personajul sau este acela al unei cojocarite din Lugoj care se casatoreste, la batranete, pentru avere, in anii instaurarii puterii comuniste. va fi una dintre primele victime ale nationalizarii, iar regizorul Mircea Cornea prezinta un punct de vedere comunist depre aceata. Draga O.M. este si scenarist al filmului. Joaca si Cozorici, un rol de avocat. Imagini interesante care reproduc vechiul aspect al statiunii Baile Herculane.

Cele mai bune filme românești: RMN (2022)

 R.M.N., Drama, 2h 5m trailer R.M.N. Cu câteva zile înainte de Crăciun, după ce și-a dat demisia din Germania, Matthias se întoarce în satul său din Transilvania. El doreşte să se implice mai mult în educaţia fiului său, Rudi, lăsat prea mult timp în grija mamei sale, Ana, şi să-l elibereze de temerile nerezolvate care l-au cuprins. De asemenea, e nerăbdător să-şi vadă fostul iubit, Csilla, şi preocupat de tatăl său, Otto. Când câţiva muncitori noi sunt angajaţi la mica fabrică pe care o conduce Csilla, pacea comunităţii este tulburată, temerile de bază îi cuprind pe adulţi, iar frustrările, conflictele şi pasiunile izbucnesc din partea subţire a înţelegerii şi calmului aparent. Un film de: Cristian Mungiu - Regizor, scenariu încasări: $450,255.00 (cf. TMDB) ȚARA DE PRODUCȚIE Franţa, România, Suedia, Belgia

Filme vechi: Cel mai pretios dar

Cel mai pretios dar (UNA VITA IN REGALO - Italia, 2003)  Regia Tiziana Aristarco Cu: Luca Barbareschi, Irene Ferri, Raffaele Pisu Drama. Matteo este un manager de succes, fara scrupule, insensibil la problemele personale ale angajatilor si chiar ale celor apropiati. Dar un accident grav de masina îi schimba existenta. Omul pentru care disimularea si minciuna devenisera un mod de viata se vede confruntat cu un sindrom post-traumatic bizar: nu mai e capabil sa minta. Nou-descoperita sinceritate îi aduce aprecierea celor din jur, dar si complicatii afective pe care nu stie cum sa le rezolve.

Cele mai bune filme românești din 2023

  extrase din newsletter-ul revistei CULTURA Ediție specială: Recomandări & premii din film, literatură, teatru, non-fiction, eveniment focus: film românesc Recomandări de: Andrei Gorzo  |  Victor Morozov  |  Ionuț Mareș

Linistea din adancuri (1982)

Cu: George Motoi, Gina Patrichi, Emanoil Petrut, Daniel Tomescu, Valeriu Paraschiv, Valentin Platareanu, Maria Rotaru, Costel Constantin

Valsul cainelui alb / To Dance with the White Dog

To Dance with the White Dog - film integral online disponibil gratuit pe youtube An de productie:   1993 Tara:   SUA Genul:   drama Regia:   Glenn Jordan Cu:   Hume Cronyn, Jessica Tandy, Christine Baransky Povestea emotionanta a unui barbat in varsta, ramas vaduv, care incearca sa-si invinga durerea pierderii femeii iubite. Dupa moartea sotiei sale, Cora, un caine alb devine noul tovaras de viata al lui Sam Peek si totodata confidentul sau. Sam porneste impreuna cu cainele intr-o calatorie nostalgica care simbolizeaza implinirea vietii traite alaturi de sotia sa.