Treceți la conținutul principal

Lezmajestate: „Eu sunt dragostea“Filmul e, la urma urmei, despre o aventura iar aventurile au un caracter inevitabil ilicit. Sunt o infractiune a inimii, drept urmare Guadagnino le trateaza ca atare - scena in care Emma il vede din intamplare pe Antonio, de pilda, respecta toate regulile unei urmariri clasice. Nu implica masini distruse sau mafioti care cu o mana trag si cu alta conduc, si totusi e una din cele mai tari urmariri pe care le-am vazut vreodata.

Moartea atat de tarzie a unui personaj atat de important precum e Edoardo e cat se poate de neobisnuita si sfideaza tot ce stiam pana acum despre cum ar trebui sa fie filmele. Acelasi set de reguli ne invata ca atunci cand o mama isi pierde fiul, indiferent cum a fost viata ei de pana atunci si de cate ori a calcat stramb, uita de toate cele si devine o sfanta, devotata cultului celui trecut in nefiinta, iar cainta se presupune ca ar trebui sa fie cu atat mai mare in ziua inmormantarii. In acea zi, Emma face taman pe dos. Ea fuge de casa, fuge de familie, fuge de bogatie si fuge de Milano. O face pe muzica lui John Adams, intr-o scena mai tare decat finalul din „Intoarcerea cavalerului Jedi“, mai tare decat infrangerea agentului Smith din seria „Matrix“, mai tare decat orice isprava de-ale lui Indiana Jones. E o revolutie in toata regula, iar infrant nu e un imperiu, o rasa extraterestra sau nazistii. Inamicul e de proportii infinit inferioare (si totusi acelasi). Jubilatia pe care o produce, la nivelul receptarii, actiunea ei paradoxala e data de faptul ca infrant e tot establishment-ul, dar de data asta intr-o haina cu totul noua, nu intruchipat de varful piramidei (dictatorul, principalul manipulator sau negativul absolut), ci de baza acesteia: familia. (CATALIN OLARU, sursa: revista Cultura)

Un film de de Luca Guadagnino

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alegerea Sofiei (Sophie's Choice)

Regia: Alan J. Pakula

In rolurile principale : Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin

Gen film: Drama, Istoric, Psihologic

Ecranizare dupa: Alegerea Sofiei, de William Styron
Sophie, o catolica poloneza, este supravietuitoarea lagarului de concentrare nazist de la Auschwitz. Aici si-a pierdut sotul, copiii, parintii. Sosit la New York pentru a scrie o carte, tanarul Stingo o intalneste si se indragosteste de ea. Insa dragostea nu este mai puternica decat umbrele trecutului. (Cinemagia)

Alegerea Sofiei este o carte nu doar despre martiriul condamnatului din lagar, ci mai ales despre drama ulterioara supravietuirii. Iar drama aceasta vine din dezradacinare si neputinta. Eroina romanului îsi vede pierind sotul si parintii, dupa care e somata sa aleaga unul dintre cei doi copii si sa consimta la pierderea celuilalt. Ea trece pâna la urma testul Auschwitz, însa ulterior e pusa în fata unei stachete si mai înalte. Iar aici, dupa optiunile exercitate în situatii limita, intra în sc…

Dulcea Sauna a Mortii

Drama
REGIA: Andrei Blaier
SCENARIUL: Petre Salcudeanu
CAST: Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Irina Movila, Florin Zamfirescu, Eugenia Serban
PRODUCATOR: MediaPro Pictures
ANUL LANSARII: 2004

Un puscarias celebru, Paraschiv, zis “Lama” (Gheorghe Dinica), cu 28 de ani de detentie la activ, dar si agent acoperit sub regimul comunist, primeste o noua “sarcina”, de la vechi “prieteni” care il au la mana. El trebuie sa accepte sa fie din nou inchis, pentru ca cel pe care trebuie sa il omoare, tanarul “Litera” (Florian Ghimpu), se afla in puscarie.
“Lama” isi da seama ca “Litera” trebuie sa moara pentru ca poate depune marturie impotriva unor oameni “sus-pusi”, pe care, intamplator, in zilele Revolutiei, impreuna cu prietena lui (Dana Rogoz), i-a vazut mutand dintr-un sediu “conspirativ” uriase sume de bani in valuta. Intre cei doi puscariasi se leaga insa o prietenie aparte, astfel incat “Lama”, desi obisnuit sa ucida cu sange rece, fara a pune intrebari celor care l-au angajat, nu pare sa vrea s…

Noaptea Iguanei (1964)

Pasiunea e cuvântul cheie în aceasta adaptare laureata la Oscar dupa piesa lui Tennessee Williams despre un preot excomunicat. Un film cu Richard Burton si Deborah Kerr.

Regia : John Huston
Actori : Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr
Ecranizare dupa o piesa de Tennessee Williams

In 1965 filmul a cucerit un premiu Oscar si a fost nominalizat la mai multe (detalii pe IMDB):Academy Awards, USA


Year
Result
Award
Category/Recipient(s)


1965
Won
Oscar
Best Costume Design, Black-and-White
Dorothy JeakinsNominated
Oscar
Best Actress in a Supporting Role
Grayson HallBest Art Direction-Set Decoration, Black-and-White
Stephen B. GrimesBest Cinematography, Black-and-White
Gabriel Figueroa