4 luni, 3 săptămîni și 2 zile
1h 54m
Disponibil pe NETFLIX https://www.netflix.com/title/70071602
Otilia si Gabita sunt prietene si împart o camera de camin într-un oras din România ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriaza o camera de hotel, pentru ca ea si Gabita sa se poata întâlni cu domnul Bebe. Gabita este însarcinata, sarcina, foarte avansata, iar avortul – ilegal.
Filmul este prima parte din trilogia “Amintiri din epoca de aur – o istorie subiectiva a comunismului în România spusa prin intermediul legendelor urbane”.
4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, al lui Cristian Mungiu, rămâne unul dintre cele mai bune filme românești (probabil cel mai bun). Vă prezentăm interviul realizat de media franceză după premiera filmului și după câștigarea marelui premiu de la Cannes. sursă: Mediateca INA (fr). Materialul video este titrat în engleză și franceză.
https://fresques.ina.fr/europe-des-cultures-en/carte
Participă la interviu: Anamaria Marincă și Cristian Mungiu
video:
despre film
Filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regizat de Cristian Mungiu, este o dramă psihologică care a fost lansată în anul 2007. Filmul a câștigat Premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din acel an, fiind cel de-al doilea film românesc care a obținut această distincție.
Acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului comunist din România și urmărește, pe parcursul unei singure zile din anul 1987, povestea a două studente. Găbița (Anamaria Marinca), o tânără studentă la medicină, este însărcinată în șase luni și vrea să facă un avort, care este ilegal în România la acea vreme. Otilia (Laura Vasiliu), prietena ei cea mai bună, o ajută să găsească o femeie care să efectueze avortul.
Filmul este realizat într-un stil realist și documentar, cu o atenție deosebită la detalii. Regizorul urmărește cu atenție evoluția relației dintre cele două prietene, pe măsură ce se confruntă cu pericolele și consecințele unui avort ilegal.
Tema filmului
Tema principală a filmului este cea a violenței împotriva femeilor. Avortul este o alegere personală, dar în România comunistă era considerat o crimă. Femeile care făceau avort erau adesea persecutate și chiar aruncate în închisoare.
Filmul explorează, de asemenea, tema prieteniei. Otilia este o prietenă devotată care este dispusă să facă orice pentru a o ajuta pe Găbița. Relația lor este testată de situația dificilă în care se află, dar reiese întărită din această experiență.
Recepția critică
Filmul a fost primit cu aprecieri de către criticii de film din întreaga lume. A fost lăudat pentru realismul său, pentru interpretarea actorilor și pentru abordarea sensibilă a unei teme dificile.
Premii
Filmul a câștigat numeroase premii, printre care:
Premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2007
Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film
Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun regizor european
Premiul Goya pentru cel mai bun film european
Premiul Los Angeles Film Critics Association pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov)
4 luni, 3 săptămâni și 2 zile este un film puternic și emoționant care oferă o perspectivă unică asupra unei perioade dificile din istoria României. Filmul este o realizare remarcabilă a regizorului Cristian Mungiu și a actorilor Anamaria Marinca și Laura Vasiliu.
Datele financiare (cf. TMDB):
Budget: $852,510.00
Revenue: $1,185,783.00
vezi și:

Top 101 filme românești
conform indicelui de popularitate de pe IMDB.com măsurat la data de 17 august 2018 FILME ROMÂNEȘTIcu notorietate internațională BACALAUREAT (2016) În regia lui Cristian Mungiu, filmul a primit premii importante […]
Comentarii
Trimiteți un comentariu