Treceți la conținutul principal

De partea cealalta (The Edge of Heaven)

THE EDGE OF HEAVEN/AUF DER ANDEREN SEITE – Germania - Turcia, 2007. Un film de Cannes
Regia: Fatih Akin
Cu: Nurgul Yesilcay, Hanna Schygulla, Baki Davrak

Drama

Atunci când Ali Aksu, un imigrant turc pensionar stabilit în Germania, decide s-o aduca în casa lui pe prostituata Yeter pentru a-i alina singuratatea, fiul sau Nejat, profesor de literatura germana, nu este de acord cu alegerea tatalui, dar începe sa se ataseze de femeie si s-o aprecieze sincer când descopera ca aceasta îsi trimite toti banii câstigati în Turcia, pentru a o ajuta pe fiica ei Ayten sa urmeze cursurile universitare. Dupa moartea lui Yeter, ucisa în mod accidental de Ali, acesta e arestat si deportat în Turcia, sfârsind prin a se întoarce în orasul sau natal de pe tarmul Marii Negre. Nejat pleaca la Istanbul pentru a o cauta pe Ayten, fiica lui Yeter, fara sa stie însa ca tânara este o activista politica ferventa si, urmarita de politia turca, s-a refugiat tocmai în Germania. Ca într-un joc bizar si alambicat al sortii, drumurile personajelor se întâlnesc si se despart din nou, iar alegerile fiecaruia influenteaza permanent destinele celorlalti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dulcea Sauna a Mortii

Drama
REGIA: Andrei Blaier
SCENARIUL: Petre Salcudeanu
CAST: Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Irina Movila, Florin Zamfirescu, Eugenia Serban
PRODUCATOR: MediaPro Pictures
ANUL LANSARII: 2004

Un puscarias celebru, Paraschiv, zis “Lama” (Gheorghe Dinica), cu 28 de ani de detentie la activ, dar si agent acoperit sub regimul comunist, primeste o noua “sarcina”, de la vechi “prieteni” care il au la mana. El trebuie sa accepte sa fie din nou inchis, pentru ca cel pe care trebuie sa il omoare, tanarul “Litera” (Florian Ghimpu), se afla in puscarie.
“Lama” isi da seama ca “Litera” trebuie sa moara pentru ca poate depune marturie impotriva unor oameni “sus-pusi”, pe care, intamplator, in zilele Revolutiei, impreuna cu prietena lui (Dana Rogoz), i-a vazut mutand dintr-un sediu “conspirativ” uriase sume de bani in valuta. Intre cei doi puscariasi se leaga insa o prietenie aparte, astfel incat “Lama”, desi obisnuit sa ucida cu sange rece, fara a pune intrebari celor care l-au angajat, nu pare sa vrea s…

Alegerea Sofiei (Sophie's Choice)

Regia: Alan J. Pakula

In rolurile principale : Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin

Gen film: Drama, Istoric, Psihologic

Ecranizare dupa: Alegerea Sofiei, de William Styron
Sophie, o catolica poloneza, este supravietuitoarea lagarului de concentrare nazist de la Auschwitz. Aici si-a pierdut sotul, copiii, parintii. Sosit la New York pentru a scrie o carte, tanarul Stingo o intalneste si se indragosteste de ea. Insa dragostea nu este mai puternica decat umbrele trecutului. (Cinemagia)

Alegerea Sofiei este o carte nu doar despre martiriul condamnatului din lagar, ci mai ales despre drama ulterioara supravietuirii. Iar drama aceasta vine din dezradacinare si neputinta. Eroina romanului îsi vede pierind sotul si parintii, dupa care e somata sa aleaga unul dintre cei doi copii si sa consimta la pierderea celuilalt. Ea trece pâna la urma testul Auschwitz, însa ulterior e pusa în fata unei stachete si mai înalte. Iar aici, dupa optiunile exercitate în situatii limita, intra în sc…

Meteopsychosys - short