Treceți la conținutul principal

Restul e tacere (foto+synopsis)

Images 1 Images 2 Images 3 Images 4 Images 5 Images 6 Images 7 Images 8 Images 9 Images 10 Images 11 Images 12 Images 13 Images 14 Images 15 Images 16 Images 17 Images 18 Images 19 Images 20 Images 21 Images 22 Images 23 Images 24 Images 25 Images 26 Images 27 Images 28 Images 29 Images 30 Images 31 Images 32 Images 33 Images 34 Images 35 Images 36 Images 37 Images 38 Images 39 Images 40 Images 41 Images 42 Images 43 Images 44 Images 45

Bucuresti, 1911.

Nori de praf si parfumuri frantuzesti, vrajitorii si telefon, copii desculti si toalete elegante pe bulevard, miros de cîrnati si batai cu flori la sosea, sclavagism si sindicate, noroi si tocuri înalte. Si peste toate acestea, un nou templu al pacatului:

Cinematograful...

Majoritatea oamenilor "subtiri" nu dau doi bani pe viitorul acestei curiozitati tehnice. Cîtiva însa pariaza cu viata lor. Ei sînt adevaratii jucatori...
GRIGORE URSACHE (Brezeanu, în realitate) e un "enfant prodige" de 20 ani, rasfatat, arogant si complexat, in acelasi timp, de personalitatea si succesul public al parintelui sau - vedeta comica a Teatrului National. Grig devine autor de film într-un moment în care notiunea de "film" abia incepe sa se defineasca.

LEON NEGRESCU (Popescu, în realitate) pozeaza în senior feudal, vizitat de deliruri mesianice, construindu-si reputatia unui Mecena ticnit. Omul crede cu încapatînare în misiunea sa divina de Protector al Culturii Românesti. Cam mult misticism pentru un producator de film!

Talentul lui GRIG si banii lui LEON vor crea o productie cinematografica, primul film de lung-metraj din România: o reconstituire gigantica a Razboiului de Independenta din 1877. Douasprezece bobine (o lungime nemaiauzita în epoca) apte sa umileasca cele mai ambitioase productii europene sau americane ale timpului...

Dar chiar si în zorii istoriei cinematografului, drumul spre sala de cinema e plin de obstacole. Exista forte adverse, pandind in umbra. Care ar fi acestea?

GAUMONT, PATHÉ... Marile companii europene. Capitalul strain - si, ca si cum lucrurile n-ar fi destul de complicate, o FEMEIE.

Tînara, ambitioasa, inconstanta, fascinanta si rapace ca si secolul care începe.

E o poveste in parte adevarata. "INDEPENDENTA ROMÂNIEI" a fost efectiv primul lung-metraj din istoria cinematografiei românesti. El exista si astazi în Arhiva Nationala de Filme si poate fi gasit in format DVD.

"RESTUL E TACERE" se vrea un film baroc si vital, emotionant si burlesc, ce încruciseaza numeroase destine, amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama într-o larga desfasurare simfonica: iata o fresca despre un timp si un spatiu în care progresul si influentele occidentale castiga teren in lupta cu mostenirea Orientului, în timp ce românii se îmbata constiincios, muind mititeii în sampanie.

In centrul acestui tablou, doi protagonisti: GRIG si LEON, cu bizara lor relatie de dragoste/ura.
Cu nebunia lor nediagnosticata, dar împartasita.
Cu obsesivele lor visuri de glorie.
Cu tradarile lor succesive.
Cu clipa lor de zbor sublim si cu prabusirea finala.

Este o poveste despre cucerirea (sau pierderea) independentei: cea istorica, cea financiara si chiar cea familiala. In timp ce, dupa secole de dominatie otomana, o tara îsi sarbatoreste libertatea într-o euforie aproape indecenta, Grig si Leon îsi duc fiecare propriul "razboi de independenta".
Leon împotriva companiei "Gaumonde".
Grig împotriva autoritatii paterne.

Mai mult decît orice, este o poveste despre straniul concubinaj între Arta si Bani, despre confuzia tragica ce planeaza peste aceasta fragila alianta. Despre Michelangelii si Papii din toate timpurile.

Artistul si Finantatorul se ucid unul pe altul de-a lungul întregii istorii a omenirii. Dar peste aceste doua cadavre devorate de viermi, peste acest peisaj morbid, OPERA troneaza în toata splendoarea ei, cu un surîs patat de sînge pe buze.

Si totusi: daca aceasta alegorie despre conditia artistului va deveni perceptibila în film, aceasta nu se va întîmpla decît sub forma unei emotii obscure, un frison, un mister, ceva inexprimabil, aproape de ceea ce numim "magia cinematografului".

Caci cinematograful, la momentul povestirii noastre, este cu adevarat magic! Sîntem în 1911. De-abia am depasit acel prim moment de panica, provocat de celebra locomotiva ce ameninta sa se prabuseasca peste public. Exista vrajitori: ei capteaza imagini si le fac sa miste pe pereti.

La celalalt capat al lumii, un anume Griffith îsi marturiseste rusinea de a-si cîstiga traiul cu o distractie de bîlci. "A 7-a Arta" urmeaza de-abia sa fie inventata. Dar publicul e deja asezat pe scaune, în întuneric...

Ia te uita! Misca!...

Comentarii

  1. [...] pageTracker._trackPageview(); st_ro_start(12005, "", "", ""); Jul 03 Restul e tacere (foto+synopsis) Filed Under (nicuilie.eu) by hrnicu on 03-07-2009 Bucuresti, [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Dulcea Sauna a Mortii

Drama
REGIA: Andrei Blaier
SCENARIUL: Petre Salcudeanu
CAST: Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Irina Movila, Florin Zamfirescu, Eugenia Serban
PRODUCATOR: MediaPro Pictures
ANUL LANSARII: 2004

Un puscarias celebru, Paraschiv, zis “Lama” (Gheorghe Dinica), cu 28 de ani de detentie la activ, dar si agent acoperit sub regimul comunist, primeste o noua “sarcina”, de la vechi “prieteni” care il au la mana. El trebuie sa accepte sa fie din nou inchis, pentru ca cel pe care trebuie sa il omoare, tanarul “Litera” (Florian Ghimpu), se afla in puscarie.
“Lama” isi da seama ca “Litera” trebuie sa moara pentru ca poate depune marturie impotriva unor oameni “sus-pusi”, pe care, intamplator, in zilele Revolutiei, impreuna cu prietena lui (Dana Rogoz), i-a vazut mutand dintr-un sediu “conspirativ” uriase sume de bani in valuta. Intre cei doi puscariasi se leaga insa o prietenie aparte, astfel incat “Lama”, desi obisnuit sa ucida cu sange rece, fara a pune intrebari celor care l-au angajat, nu pare sa vrea s…

Alegerea Sofiei (Sophie's Choice)

Regia: Alan J. Pakula

In rolurile principale : Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin

Gen film: Drama, Istoric, Psihologic

Ecranizare dupa: Alegerea Sofiei, de William Styron
Sophie, o catolica poloneza, este supravietuitoarea lagarului de concentrare nazist de la Auschwitz. Aici si-a pierdut sotul, copiii, parintii. Sosit la New York pentru a scrie o carte, tanarul Stingo o intalneste si se indragosteste de ea. Insa dragostea nu este mai puternica decat umbrele trecutului. (Cinemagia)

Alegerea Sofiei este o carte nu doar despre martiriul condamnatului din lagar, ci mai ales despre drama ulterioara supravietuirii. Iar drama aceasta vine din dezradacinare si neputinta. Eroina romanului îsi vede pierind sotul si parintii, dupa care e somata sa aleaga unul dintre cei doi copii si sa consimta la pierderea celuilalt. Ea trece pâna la urma testul Auschwitz, însa ulterior e pusa în fata unei stachete si mai înalte. Iar aici, dupa optiunile exercitate în situatii limita, intra în sc…

Meteopsychosys - short