Treceți la conținutul principal

15 (2005), Romania


  • Gen: Drama

  • Durata: 120 minute

  • Rating: A.P


16 decembrie 1989.Timisoara. Marinica (Cristi Iacob), este un baiat simplu caruia viata nu i-a oferit prea multe pâna a întâlnit-o pe ea, Imola (Ioana Moldovan), o fata frumoasa din Timisoara. Urmeaza sa se casatoreasca pentru ca asteapta un copil ai îsi doresc sa se cunune religios înainte de nasterea acestuia.

Dragostea lor e inocenta, fermecatoare si simpla, pâna când istoria lui decembrie 1989 hotaraste altceva pentru ei. 21 decembrie 2004. Bucuresti. Irenne (Maia Morgenstern) vine în România sa realizeze un material pentru Le Parisien Libre, publicatia la care lucreaza. Trebuie sa scrie un articol despre Romania la 15 ani de la Revolutie si alege sa scrie despre un copil nascut cu 15 ani în urma la Timisoara, în acelasi timp cu libertatea. “15” prezinta povestea unor destine exceptionale ce se împletesc în mod surprinzator.

via procinema

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dulcea Sauna a Mortii

Drama
REGIA: Andrei Blaier
SCENARIUL: Petre Salcudeanu
CAST: Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Irina Movila, Florin Zamfirescu, Eugenia Serban
PRODUCATOR: MediaPro Pictures
ANUL LANSARII: 2004

Un puscarias celebru, Paraschiv, zis “Lama” (Gheorghe Dinica), cu 28 de ani de detentie la activ, dar si agent acoperit sub regimul comunist, primeste o noua “sarcina”, de la vechi “prieteni” care il au la mana. El trebuie sa accepte sa fie din nou inchis, pentru ca cel pe care trebuie sa il omoare, tanarul “Litera” (Florian Ghimpu), se afla in puscarie.
“Lama” isi da seama ca “Litera” trebuie sa moara pentru ca poate depune marturie impotriva unor oameni “sus-pusi”, pe care, intamplator, in zilele Revolutiei, impreuna cu prietena lui (Dana Rogoz), i-a vazut mutand dintr-un sediu “conspirativ” uriase sume de bani in valuta. Intre cei doi puscariasi se leaga insa o prietenie aparte, astfel incat “Lama”, desi obisnuit sa ucida cu sange rece, fara a pune intrebari celor care l-au angajat, nu pare sa vrea s…

Alegerea Sofiei (Sophie's Choice)

Regia: Alan J. Pakula

In rolurile principale : Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin

Gen film: Drama, Istoric, Psihologic

Ecranizare dupa: Alegerea Sofiei, de William Styron
Sophie, o catolica poloneza, este supravietuitoarea lagarului de concentrare nazist de la Auschwitz. Aici si-a pierdut sotul, copiii, parintii. Sosit la New York pentru a scrie o carte, tanarul Stingo o intalneste si se indragosteste de ea. Insa dragostea nu este mai puternica decat umbrele trecutului. (Cinemagia)

Alegerea Sofiei este o carte nu doar despre martiriul condamnatului din lagar, ci mai ales despre drama ulterioara supravietuirii. Iar drama aceasta vine din dezradacinare si neputinta. Eroina romanului îsi vede pierind sotul si parintii, dupa care e somata sa aleaga unul dintre cei doi copii si sa consimta la pierderea celuilalt. Ea trece pâna la urma testul Auschwitz, însa ulterior e pusa în fata unei stachete si mai înalte. Iar aici, dupa optiunile exercitate în situatii limita, intra în sc…

Meteopsychosys - short